DASH ZENEKAR

 

 

A mi időnk (demó '89)

 

 

 

A pécsi DASH együttes egy borongós délutánon lepett meg a demójával, mely szám szerint még csak az első. A csapat már másfél éve létezik. Eleinte négyen voltak, azonban hamar kialakult a mai hármas felállás.

Andrics László - gitár, Máhonfai Csaba - basszusgitár és Nagy Zoltán - dob alkotják a csapatot. Feltétlenül szót kell még ejteni Sebestyén Lászlóról is, mert ő a DASH szövegírója. Énekesük sajnos még nincs, ezért nem is tudnak koncertezni. A demón - mint vendég - Boda Lajos énekel és Dálnoki Attila billentyűzik.

A kazettán, melynek egyszerű, de tetszetős borítója van - négy dal hallható.

Gyorsan beraktam a magnómba és vártam az első számot. Rögtön meg is érkezett egy telt gitárhang, kissé vékonyka dob, basszusgitár és egy billentyű kíséretében Boda Lajos kellemesen erőteljes hangja. A zene a magyar HM/HR alapjaira épül, illetve annak egy AOR ízű továbbfejlesztett változata. A gitár hangzása rögtön megfogott. Igaz ugyan, hogy a felvételek a csapat próbatermében készültek, az anyag a fenti tényhez képest jól szól.

Az apróbb hibákat elfelejteti velem a kiemelkedő ének és a jobbnál jobb szövegek. A DASH-ék nem a HM nyelvén az angolon) szólnak hozzánk, magyarul szállnak síkra nótáikban a nagyvárosok bűnei, a háború ellen, az ember és a zene mellett. Azt hiszem ilyen jelentős mondanivalókat kár volna angol szavakba folytani.

Andrics Laci remek szólói és képzett játéka mögé fölzárkóznak a többiek is. Nem emelek ki dalokat, mind egyformán tetszik.

Már készül az új demó anyaga, remélem ezt már stúdióban veszik fel.

 

 

 

 

Horváth Gábor